keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Valokuvaamista ja kuvien kästtelyä

Tänään päivän aiheena oli tosiaan valokuvaaminen sekä kuvien käsittelyä photoshopilla sekä lightroomilla. Kävimme ensin tietenkin koulun järkkäreillä napsimassa yhden jos toisenkin näköisiä kuvia ja harjoittelimme hieman perusteita. Itse vielä perehdyin tarkemmin siihen mitä on kultainen leikkaus. Tässä kohtaa kuitenkin mainitsen tunnilla kuulemani; ei ole oikeaa tapaa kuvata tai muokata kuvia. (Mutta tietenkin aina voi olla jokin tapa joka on ehkä hieman parempi kuin maallikkona tuosta noin vain räpsästy.)

Kultainen leikkaus

Mitä tuohon kultaiseen leikkaukseen tutuistuin niin se on ollut käytetyin ja yleisin sommittelusääntö kuvataiteessa jo antiikin Egyptissä ja Kreikassa. Tuolla ajalla ollaan jo "täydellisen muodon" proplematiikkaa josta tähän kultaiseen leikkaukseen päädyttiin. (Jana jaetaan kahteen osaan siten, että pidemmän osan suhde koko janan pituuteen on yhtä suuri kuin lyhyemmän osan suhde pidempään osaan.) = Kuva-ala jaetaan kolmeen osaan, pystyyn sekä vaakaan, osien suhde 8:13 tai yksinkertaisesti 2:3. Kultasessa leikkauksessa kohde/kohteet pyritään sijoittamaan näiden diagonaalien leikkauspisteisiin. Tämä menetelmä helpottaa myös sommittelua ja sitä voidaan käyttää lähes kaikessa kuten videokuvaamisessa ja piirtämisessäkin. Kuitenkin mikäli tätä noudattaa kaavamaisesti on vaarana muuttaa kuvat kaavamaisiksi sekä elottomiksi.

Kuitenkin ennen kuin aletaan ottamaan kuvia on tärkeä ensin katsella mistä suunnasta tosiaan sitä kuvaa lähtee ottamaan. Kohtisuorat kuvat sekä linjojen tunnistus ovat merkittävässä asemassa. Myös erinäköisten "rojujen" siirtäminen syrjään saattaa tulla tarpeelliseksi mikäli jokin asia/esine tai vastaava rikkoo kuvaa. Myös valojen miettiminen on tärkeää. Luonnonvalo on paras mahdollinen mutta sitä ei kannata liiaksi sekoittaa keinovalojen ja valaisimien sekamelskaan.

Kameran asetuksia

Tästä pääsemmekin miettimään kameran asetuksiajossa sulkijan aika voi olla pienempi kuin 60 jolloin kuvattaessa tarvitaan jalustaa tai mikäli päinvastoin taas suurempi niin kuvan voi ottaa käsivaraisesti. Mikäli sulkimen aika on pieni voi valot muuttua kuvassa viivoiksi kun kamera on sulkeutumis aikana päässyt liikkumaan.
Toinen tärkeä asia olikin kameran aukon koko. Mitä suurempi luku on, sitä terävämmän kuvan voi saada kun taas vastaavasti pienellä kuten 1,2 voi eturivissä olevan esineen/asian nähdä selkeästi taustalla olevan taas ollessa epäselkeä/sumuinen. Tässä tarvitsi myös huomioida asia että pienemmällä aukolla tarvitaan enemmän aikaa sekä valoa.
Kolmas asia mitä myös kävimme läpi oli termi ISO joka taas merkitsee filmin herkistymistä. Koolla 100 voi kuvailla vaikka auringossa, 400 hämärässä kun taas tämä numero voi olla vaikka 3600.


Lightroom

Kun olimme RAW eli raakakuvia räiskineet avasimme ne lightroomiin. Tässä kohtaa kuulimme että opettajamme käyttää harmaata korttia kuvissaan joista hän saa otettua pipetin avulla värientasapainon. Haimme rajaus työkalun jonka takaa löytyi vatupassi millä saimme kuvan suoristettua. Tämän jälkeen kokeilimme ja säätelimme eri ominaisuuksia exposure, highlights, shadows, whites, blacks.
Clarity: tarkkuutta (sumentaa), ei suositella yli 20-30. Vibrace: kirkastaa värejä tai mustaa. Saturation: kirkkaus/mustavalkoinen. Alkuperäiset asetukset saikin palautettua kaksoisklikkailemalla "otsikoita".
Tone curve: valkotasapaino. HSL/Color/B&W: saturation | Luminance = jonkun värin korostus. Details: yksityiskohta.

Kävimme myös läpi miten samat muokkaukset sai jatkettua muille kuville jos on ottanut vaikka samassa valaistuksessa useampia kuvia. Tähän teimme exposurella "valaistusta", kevyet korjaukset josta seuraavaksi polkua linssi korjaukseen profil -> enable profile ja command nappia pohjassa painamalla klikkaili sitten kuvat joihin sen halusi toistaa ja loppuun Sync... eli synkronointi jolloin muokkaukset siirtyivät haluttuihin kuviin.

Seuraavaksi kävimme läpi miten yksityiskohtia saattoi korostaa kuvassa mikä tapahtuikin seuraavasti. Otimme "tähtisädetikun" (joka itsestäni muistutti enemmän sivellintä), hiirtä rullaamalla saatoimmen muuttaa rinkuloiden kokoa jota pohjassa sitten suttasimme kuvasta halutun alueen jota pystyi sitten muokkaamaan kuten muuta kuvaa aijemmassa vaiheessa eli valoja, varjoja jne. Tämän jälkeen taas tallennus= command ja poimittiin kuva, painettiin hiiren oikeaa etsien export-> export as... jonka jälkeen aukesi luukku missä tiedoston sijainnin(choose), nimeämisen ja muun saattoi suorittaa jonka jälkeen export! Tämä tallensi kuvan automaattisesti muotoon jpg.

Photoshop

Kävimme läpi ylävalikosta image kohtaa josta löytyi mode = väriarvot/analyysit, adjusments = exposure, saturation = säätöjä, image size (resoluutio min 300) mm & px/inch, image rotation = kuvien pyöritystä ja kääntämistä, horisontaalisesti sekä vertikaalisesti peilaamiset.

Layereita sai alhaalta oikealta ympyrän kaltaisesta kuviosta josta pääsi näitä image valikonkin juttuja valitsemaan jolloin säädöt jäi näille välilehdille josta halutessaan niitä sai poistettuakin alkuperäisen kuvan säilyessä alla. Tämä loi aina uusen layerin.

Filttereiä löytyi valikosta filter -> other ->high pass -> overlay

Rajaaminen: crop tool (vasemmasta laidasta) ratio = määrittely -> oikeinmerkki "v"

Tallentaminen: File -> save as -> psd muoto = saa muokattua vain photarilla, jpg = blogiin // save as web = tallentaa pieneksi netiä varten


Nopeasti oli myös puhetta että Lightroomia käytettäisiin perus kuvien käsittelyyn ja Photoshoppia taas tarkemmissa käsittelyissä.


Kuvan syvääminen taustasta

Nopeasti kävimme läpi miten rajata vaikka ihminen tasutasta jolloin askelmat oli seuraavat. Lasson alta polygon lasso ->select -> inverse -> delete = tausta pois -> select -> inverce -> select and mask. Näin saimme ukkelin killumaan taustattomuuteen ja saimme sitten tämänkin reunoja muokkailtua ja säädeltyä viereisestä valikosta haluamallamme tavalla vaikka pehmeämmiksi.

Kyseisestä kuvasta pöllö tyyny pääsi erikois kohtelun kohteeksi kaiken muun perus korjailun jälkeen.

 Perus korjailtu ja kuvan vasen laita paranneltu/päässyt muokkauksen kohteeksi
Ylivalotettua, taulussa heijastui loisteputki rumasti, eipä heijastu enää.

Suora linja takana olevasta tolpasta.

Ja kun kukaan muu ei suostunut kuvattavaksi ihmismalliksi niin uhrauduin sitten itse. Kuvan muokkasin kuitenkin omalla kotikoneella win10 kuvanmuokkausohjelman toiminnoilla. Ei ehkä mallisuoritus mutta eipä sitä tässä haettukkaan! :P