maanantai 18. syyskuuta 2017

Graafinen ohjeisto?

Tehtäväni tällä kertaa oli tutustua siihen mitä on graafinen ohjeisto. Kuten sanoista voi jo päätellä niin liittyy se ulkonäköön ja informaatioon miten ja missä sitä käytetään. Tutustuin koulumme graafiseen ohjeistoon selvittäen samalla mitä kaikkea kyseinen voikaan sisällään pitää.

Koko paperinivaskan eteeni saatua näyttää se ensisilmäyksellä ohjelehtiseltä/-kirjaselta. Sillä on etukansi jonka jälkeen paljastuu sisältö, jonka jälkeen löytyy esipuhe käyttäjälle mikä on kuitattu allekirjoituksella. Seuraavilta sivuilta alkaakin kouluamme käsittelevät opastukset jotka alkavat nimikkeiden/tunnuksien käyttöohjeista.

Tunnuksiin syvennyttiin ikäänkuin pala palalta, mikä värsiä logoja meillä on, mitkä ovat niiden värit (SMYK, PANTONE, RGB). Myös teksteistä oli ilmoitettu mitä niissä käytetään: koko, fonti (kirjain kirjaimelta, numero numerolta ja merkki merkiltä ja missä piireissä kuten painotuotteet ja sähköisessä viestinnässä, erikseen otsikon ja leipätekstin erottelut).
Löysin myös tiedon siitä minkä kokoista logoa käytetään ja yleensä missä yhteydessä, kuinka paljon tilaa varataan logon ympärille. Erikseen on myös näytetty eri versioista logoista millä tavoin voit käyttää tunnusta oikein ja miten väärin (mm. minkä värisenä ja millä taustalla minkä värinen logo ja voiko olla kuva tausta). Käytettävät värit käsitellään jossa on uudelleen logoissa käytetyt värit ja niiden värikoodit sekä alakohtaiset tukivärit ja niiden koodit. Logon kaltaisesti käydään läpi myös erilaisia mahdollisia elementtejä ja niiden käytöstä.

Lomakkeisto osiosta löytyy paljon kaiken näköistä. Malleja erinäköisistä korteista (käyntikortteja, henkilökortti) ja muista painotuotteista (A4 kirjelomakkeita, A6 memoblokkeja, todistuspohja, kirjekuori, kansiot).

Ilmoituksista löytyy esimerkit sekä selosteet ylei- ja rekrytoisti-ilmoituksiin. Tapahtumanäkyvyydessä käy mm. roll-up:n koko selväksi jossa myöskin kuva. Powerpoint esityksiin on myös erikseen laitettu koulutuskuntayhtymälle ja ammattiopistolle erilliset pohjat jotka jatkavat esitteisiin.

Viimeisinä asioina käydään läpi sähköpostien allekirjoittaminen, opasteet ja kyltit (+ovitarrat) ja vihoviimeisenä tunnuksen näkyminen vaatteissa.

Loppuunvetona siis pitkältikin kaikesta mahdollisesta on tarkat ohjeet aina väreistä ja fonteista niiden kokoon ja käyttöyhteyteen. Kaikkihan on tässäkin sitoutuneena koulun logoon jolla on suuri ja tärkeä osa sekä muotonsa ja väriensä puolesta kaikessa painotuotteista aina sähköiseen viestintään.



Jotta saisin monipuolisemman kuvan graafisen ohjeiston laajuuteen, tutustuin myös netistä löydettäviin ohjeistoihin.

Tässä muutama joihin pääsee käsiksi:

• Kiasma

Seuraavaksi kuvia jotka mahdollistavat havaitsemaan mm. mitä kaikkea tunnuksen käytössä tulee huomioida:

Tässä näet miten suoja alue on merkittynä

Tässä on Hyvää suomesta-logon suoja alue sekä minimi koko ilmoitettuna

Tämä kuva havainnollistaa Hyvää suomesta-logon sijoittamista

Tässä kyseisten fonttien typografiaa ilman merkkejä