tiistai 10. lokakuuta 2017

Ala julisteet

Sain tehtäväkseni luoda koulun kaikista aloista samantyyliset julisteet koulun avoimiin oviin sekä mahdollisesti jatkossakin käytettäviksi juleiksi. Kokonaismäärä näitä eri alojen julisteita on 24 kappaletta joka tuntui aluksi ihan ylitsepääsemättömän suurelta urakalta. Yhdistäviä tekijöitä tuli mietiskeltyä yhdessä josta päädyimmekin siihen lopputulokseen että käytimme aikaisemmin olleen työssäoppijan  tekemiä alakuvia jokaisessa julisteessa. Jokaiseen julisteeseen tuli myös värillisiä puhekuplia jotka jollain tapaa saattoi alan ominaisiin väreihin yhdistää myöskin. Tämä sama väri toistui kahteen otteeseen; otsikossa sekä pienissä teksteissä ammattinimikkeen yläpuolella. Jokaisessa oli myös ideana että otsikkona oli se millä nimikkeellä alalle haetaan, eli onko se perustutkintona vai vaikka pelkkä visualisti koska sinne haetaan suoraan eikä perustutkinnon kautta erikoistumalla. Jokaisessa oli myös sama identtinen tekstiparsi "Mikä sinusta tulee isona?".

Oli melko pitkä rupeama alkaa hahmotella miten ja mihin kaiken sijoittelisi. Tein alkuun suunnitelmia noin 20 kappaletta jotka olivat omasta alastani eli visualista tehtyjä. Jollain tapaa koin niiden tekemisen hyvinkin hankalaksi ja lopussa alkoi niiden ulkonäkö jo toistaa jollain tapaa itseään.
Kun nämä 20 oli tehtynä ja kävimme ne pienimuotoisessa keskustelussa yhdessä läpi sain uuden näkökulman ja ajatuksen asiaan kun opettajani teki hyviä havaintoja ja näytti mm erityyppisiä julisteita joista sain hieman hahmotusta ja ajatusta kiinni. Tämän jälkeen sain tehdä taas 10 uutta suttua joiden luominen ja erinäköisyys olikin varsin helppo tehdä. Sutuista valittiin 3-4 parasta josita tein taas versiot tietokoneella ja joista valittiin sitten se paras.

Loppujen lopuksi kun niinsanottu varsi oli valmiiksi valittu alkoi näiden 24 tekeminen. Ensin tein jokaisesta oman tiedoston illustraattorille. Osa kuvista jäi pohjan ulkopuolelle joten tästä syystä oli mukavampi tehdä omat tiedostot kullekin. Osan kanssa oli hieman ongelmia. Mietittiin miten tekstin saisi laitettua kun sitä oli paljon tai mihin hahmon saisi laitettua järkevästi että kaikki saisi mahtumaan ja näyttämään edes jollain tapaa hyvältä. Itse olisin halunut lopputuloksesta huomattavasti lyhyennän tekstin tai ainakin eri kokoisilla fonteilla kuin mitä ne loppujen lopuksi tuli olemaan.. Mutta asiakkaan mukaanhan tässä piti tehdä eikä oman silmän mukaisesti, joten..

Kun kaikki alat oli saatu valmiiksi ja joistain aloista oltiin saatu pyydettyä tarkennusta tai kuvausta alan jutuista oli mietittävä kuinka paljon ja missä koko luokissa niitä tulostettaisiin kun aikaisemmin olimme päätyneet A2 kokoon.
Loppujen lopuksi teimme sellaisen ratkaisun että avasin illustraattorille 12 A4 kokoista artboard:ia. Näihin laitoin place:lla kaikki julisteet joiden väliin laitoin vaalean harmaan viivan jotta leikkaaminen helpottuisi. Tulostin näitä 13kpl eli yhteensä 13x12= 156 A4 paperia jotka jokainen piti leikata puoliksi.
Tämän jälkeen tulostin kuvat myöskin suurkuvatulostimen kanssa 3 kertaan jolloin lopputulos oli 3x12= 36. Nämä piti myös leikata puoliksi sekä reunan ylimääräinen minkä jälkeen niiden leikkaamisen määrä oli 72. Leikkasin siis yhteensä 228 kertaa! En sentään kaikkia A4 papereita yksitellen leikannut vaan pienissä nipuissa!

Tänään olenkin Hyvoninkadulle kiinnittänyt kiinteistön alojen julisteita aulaan sekä ripotellut niitä alojen luokkiin ja niiden läheisyyteen mistä avoimien ovien kiertäjät liikkuvat.

Melkoinen homma mutta saimpahan valmiiksi! (No vielä on kaikkien julisteiden toimitus liikuntasaliin sekä muille aloille tulevien julisteiden vieminen/delegoiminen). Huomenna sitten yhden ryhmän mukaan katsomaan koko kierros ja kirjoittamaan muistiinpanoja puutteista ja hyvistä asioista!
Seuraavaksi kyseiset julisteet

(ei minkään näköisessä järjestyksessä)